‘Is een nog duurzamere Fjoertoer mogelijk? Zeker!’
“De Fjoertoer Egmond is een avondwandelevenement langs tientallen lichtkunstwerken en acts. Het is in 10 jaar tijd echt een begrip geworden in de regio. Voor mij als geboren en getogen Egmonder is dit evenement extra speciaal. Langs de route kom ik altijd veel bekenden tegen. De eerste editie trok 4.600 wandelaars en was binnen een dag uitverkocht. Op onze tiende editie in november 2024 stonden bijna 17.000 wandelaars aan de start”, aldus Tom Limmen, eventmanager Fjoertoer Egmond bij Le Champion
Appels en kaasblokjes
“De provincie is in 2024 opnieuw sponsor geworden van de Fjoertoer Egmond. De afgelopen jaren waren wel al druk bezig met verduurzaming. Zo maken we veel minder gebruiksartikelen, zoals folders, plastic tasjes of keycords. Die belanden toch alleen maar in de prullenbak. In plaats van voorverpakte koeken delen we tegenwoordig appels en kaasblokjes uit aan wandelaars. En mensen kunnen langs de route hun eigen waterfles bijvullen bij verschillende watertappunten. Allemaal kleine maatregelen, maar met 17.000 deelnemers maakt dat een groot verschil.
Fjoertoer blijft een festival dat veel gebruikmaakt van licht en vuur. In totaal staan langs de route maar liefst 68 ‘objecten’, dus om de paar 100 meter komen wandelaars een lichtkunstwerk, muziek of straattheater tegen. Dat vraagt natuurlijk heel veel stroom. Is een duurzame Fjoertoer wel mogelijk? Zeker! Wij gebruiken de laatste jaren alleen nog maar LED-verlichting en de meeste kunstwerken en acts draaien op het vaste stroomnet, onder meer van inwoners of vakantiehuisjes langs de route.
In de polder, duinen of het bos waren we altijd erg afhankelijk van aggregaten. Die zijn niet alleen vervuilend, maar doen met hun gezoem ook afbreuk aan de beleving van de wandelaars. Met hulp van de provincie gingen we daarom op zoek naar een oplossing.”
Logistieke puzzel
“In 2024 zijn er dankzij sponsoring van de provincie voor het eerst 17 licht- en vuuracts langs de route aangesloten op duurzame accu’s. Dit zorgde voor minder uitstoot en geluidsoverlast, maar ook voor een ingewikkelde logistieke puzzel. Elke plek gebruikt zo’n 3 à 4 blokken die je op elkaar kunt stapelen. De meeste accu’s gaan niet het hele weekend mee, dus die moesten we vrijdagavond na het programma met een palletwagen ophalen, ergens anders opladen en de volgende dag weer terugbrengen. Een flinke uitdaging. Een unit van 5 kilowatt weegt al gauw een kilo of 60, dus die til je niet even in je eentje op een wagen. Bovendien heb je voldoende reserveaccu’s nodig.
De provincie is ook in 2025 sponsor van de Fjoertoer Egmond. Misschien kunnen we volgend jaar nog iets slimmer en efficiënter omgaan met de capaciteit van de accu’s. Mobiliteit blijft de grootste knop waar we aan kunnen draaien. Hoe komen bezoekers zo duurzaam mogelijk naar ons evenement? Het liefst natuurlijk met de fiets, maar dat kun je in november niet van mensen buiten onze regio verwachten. Ongeveer 30 procent van onze bezoekers komt met pendelbussen en een kwart blijft in de buurt overnachten. We werken hard om deze cijfers de komende jaren gefaseerd omhoog te krijgen.”
23-12-2024