Overige informatie

Van de deelnemers tot de vrijwilligers en partners van de Fjoertoer Egmond: écht voor iedereen is dit wandelevenement een feestje. Wandel langs unieke plekken in de omgeving van Egmond en Bergen, start & finish bij Hotel Zuiderduin en geniet volop. Op vrijdag 25 en zaterdag 26 november 2022 vindt van dit wandelevenement plaats. 

Historie

Het daverende succes van de Fjoertoer op Terschelling heeft ertoe geleid dat het concept van dit evenement ook in Egmond aan Zee en in Renesse wordt weggezet. Le Champion neemt daarbij de organisatie van een eigen Fjoertoer Egmond voor haar rekening. De Fjoertoer Egmond is dan onderdeel van een samenwerkingsverband met de Fjoertoer Terschelling en Fjoertoer Renesse. De drie verschillende organisaties gaan onder dezelfde evenementsnaam verspreid over de gehele Hollandse kust hoogkwalitatieve soortgelijke avondwandeltochten op de kaart zetten en doen dat in uitgebreide samenwerking.

De naam van dit evenement is op Terschelling ontstaan. ‘Toer’, zo noemen de Terschellingers hun Brandaris, al eeuwenlang een vertrouwd baken voor de scheepvaart en eindpunt van de Fjoertoer Terschelling. Bovenop de Brandaris brandt het vuur dat licht geeft, oftewel het ‘fjoer’. 

Le Champion organiseert op vrijdag 25 en zaterdag 26 november vanuit Egmond aan Zee voor de 8ste keer de Fjoertoer Egmond. Met veel aantrekkelijke lichtcreaties deels in het kader van de naderende Sinterklaas en Kerst. Intentie is zoveel mogelijk creatieve bewoners van de drie Egmond-gemeenten Egmond aan Zee, Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef bij dit evenement te betrekken. En maximaal gebruik te maken van de aan het parcours gelegen monumenten zoals de Benedicter Abdij en de Slotruïne.

De Egmonden

Uitgangspunt bij het organiseren van de Fjoertoer Egmond is dat deze avondwandeltocht de drie Egmonden gaat verbinden. Ofwel dat de bewoners van alle drie dorpskernen een bijdrage gaan leveren aan een sfeervolle entourage rond het parcours. De Egmonden hebben een uitgebreide historie. Onderstaand enige punten uit die geschiedenis.

Geschiedenis de Egmonden
    • In 1978 zijn de badplaats Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef, Egmond-Binnen en de polderbuurtschap Egmondermeer samen opgegaan in de gemeente Egmond.
    • De drie Egmonden hebben gezamenlijk zo’n 12.000 inwoners.
    • Op 1 januari 2001 is de gemeente Egmond gefuseerd met de gemeenten Bergen en Schoorl tot de nieuwe gemeente Bergen.
    • De inwoners van Egmond aan Zee worden Derpers genoemd, die van Egmond aan den Hoef Hoevers en die van Egmond-Binnen Binders.
    • In Egmond aan Zee is een groot deel van de inwoners lid van de Oud-Katholieke Kerk.
    • In Egmond aan Zee staat een 37 meter hoge vuurtoren, genaamd J.C.J. van Speijk.
    • Door erosie van de kust verdwenen bij de Allerheiligenvloed op 1 november 1570 vijftig huizen van Egmond aan Zee in de zee. Bij de Kerststorm in november 1741 werden 36 huizen en de kerk met toren door de zee opgeslokt.
    • De beroemde Franse filosoof Descartes (1596-1650) heeft enkele jaren in Egmond aan den Hoef gewoond, tegenover de slotkapel.
    • Op 26 december 1824, ruim een maand na de oprichting van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, verrichtten Egmonders met een roeiboot de allereerste redding in de geschiedenis van deze Redding Maatschappij.
    • Al vanaf de jaren ’30 werden veel ‘bleekneusjes’ uit de grotere steden op advies van de schoolarts voor 6 weken of 3 maanden naar vakantiekolonies in Egmond aan Zee gestuurd om aan te sterken of om hun ouders even te ontlasten van de dagelijkse zorg. Bekende instellingen waren Zwartendijk, Kerdijk, St. Joseph, Prinses Juliana en Prinses Beatrix. In de jaren ’70 stierf het begrip ‘bleekneusjes’ met de toenemende welvaart en andere kijk op de jeugdzorg langzaam uit. Zwartendijk en Kerdijk werden omgebouwd tot appartementen, St. Joseph werd aangekocht door de Bhagwan-beweging (thans Osho-beweging) en Prinses Beatrix en anderen instellingen werden tot groot verdriet van velen gesloopt. Nog steeds komen ex-patiënten een dagje naar Egmond om hun oude tehuis nog een keer te zien en er zijn zelfs websites en fora voor hen om foto’s en verhalen van toen uit te kunnen wisselen.
    • Op 15 december 1979 spoelde tijdens een storm een dode potvis aan. Een bijzondere gebeurtenis, want het was pas de vijfde potvis sinds 1900. Tussen 1750 tot 1900 waren er geen potvissen op de Nederlandse kust gestrand. De walvis lokte tienduizenden mensen naar het strand. Het ontleden en afvoeren van het kadaver duurde drie dagen. Het skelet viel uit elkaar, maar werd gereconstrueerd en was het eerste opgestelde skelet van een potvis in Nederland. Het is te zien in het Museon in Den Haag.
    • Elk jaar wordt op de tweede zondag van januari een halve marathon gelopen; in 2013 was dit de 41ste keer.
    • Sinds 1998 wordt jaarlijks de mountainbike Strandrace Egmond-Pier-Egmond gereden.
    • Sinds 2003 wordt jaarlijks in januari de tweedaagse Egmond Wandel Marathon gehouden.

De Egmondse vlag
Lang heeft het in de drie Egmonden ontbroken aan één symbool waarmee de eigen Egmondse identiteit kan worden onderstreept. Daarom herintroduceerde Stichting Historisch Egmond de enig echte en originele Egmondse vlag. In de Egmonden hangt de Egmondse vlag massaal en huis-aan-huis tijdens de Fjoertoer (en waar mogelijk in de schijnwerpers) en ook ondernemers zullen de vlag uithangen als een uitstekend middel om de herkenbaarheid van Egmond te vergroten.

Medische verzorging

De medische begeleiding is in handen van het Rode Kruis en de Reddingsbrigade Egmond. De Rode Kruisposten bevinden zich op de volgende plaatsen:
  • Start bij Hotel Zuiderduin
  • Stempelpost Adbij
  • Stempelpost Hippisch Heiloo
  • Stempelpost Brouwerij Egmond, Egmond aan de Hoef
  • Roompot Vakantiepark, Egmond aan Zee
  • Mobiele post finish 

Ben je niet in de buurt van een post, dan kun je in geval van nood het speciale Fjoertoer Egmond telefoonnummer van het Rode Kruis bellen, 085 004 4328 . Op het strand patrouilleren de auto’s van de Reddingsbrigade.
Inschrijven